Urbex

'Short for urban exploration'

Oftewel ``my adventures in urbex``. Ik bezoek en fotografeer verlaten locaties.
Denk aan huizen, boerderijen, ziekenhuizen, inrichtingen, sanatoriums, klinieken, lijkhuizen, mortuariums, pretparken, maisons, auto kerkhoven, dierentuinen. Alles wat er in de bewoonde wereld bestaat bestaat dus ook verlaten. Er zijn hele spookdorpjes, inclusief de huizen, tankstations, supermarkten, apotheken etc.

Het is spannend om te doen , leuk, interessant, bijzonder maar ook meelijwekkend, mistroostig, en maakt me soms wat bedroefd. Mensen laten hun hele hebben en houden achter. Soms omdat ze gewoon geld teveel hebben en tig huizen hebben maar vaker omdat ze komen te overlijden en er geen nabestaande meer bestaan en als er wel nabestaande zijn ze in conflict raken over de erfenis of juist niets van de erfenis willen weten.

Bijzonder

Ik heb inmiddels honderden locaties bezocht.
maar er zaten echt hele bijzondere dingen tussen

Ik heb inmiddels wel een aantal favoriete locaties. Maar er zat sowieso in bijna elke locaties wel iets heel bijzonders. Als je maar goed kijkt ontdek je altijd wel wat moois!
Persoonlijk

Het is zo persoonlijk om tussen iemand anders zijn eigendommen, spullen en herinneringen te staan.

Er is een ongeschreven regel in het urbexxen namelijk ; 'Take nothing but pictures. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time'. En ik leef bij die regel. Alles wat ik zie en fotografeer is niet van mij. Ik steel niets, maak nooit wat kapot, forcer mezelf op geen enkele manier naar binnen.
Nooit alleen

Let’s stay
Together

Urbexxen is niet iets wat je alleen zou moeten doen. Het is namelijk gevaarlijk. Je weet nooit wie zich in een ``verlaten`` huisje bevind (denk aan een junk of een zwerver etc), een boze buurman die ineens binnen komt vallen of het instortgevaar wat om de hoek kan liggen. Een rotte plank of plafond wat er beter uitziet dan dat het is. Je moet altijd rekening houden met gevaar. En laten we eerlijk zijn ; met zijn tweeën is toch ook veel gezelliger!

Als ik iets graag doe met het “urbexxen” dan is het wel residentie. Een residentie is, letterlijk, een plaats waar iemand of iets verblijft. Het is zo persoonlijk, intrigerend en onbegrijpbaar. Hoe kan je nou je hele huis achter laten? Ik weet dat het niet altijd een keuze is maar dat maakt het niet makkelijker te begrijpen. Ik zou op zijn minst mijn trouwfoto’s mee nemen of mijn kunstgebit laten ophalen!

Ook vind ik ziekenhuizen, medische laboratoriums en mortuariums heel erg leuk. Nou ja “leuk” is het verkeerd woord. Misschien is interessanter het betere woord! Er is zoveel gebeurd daar. Er wordt meer gebeden in een ziekenhuis dan in een kerk.

Maar er is nog zoveel meer. Verlaten supermarkten, attractieparken, vliegtuigen, autowrakken en kerkhoven, scholen, barren, bowlingbanen, zwembaden,kerken en fabrieken! Ik zal van al deze catorgorieen wat foto’s posten die ik gemaakt heb!

Voor volledige albums van alle locaties verwijs ik je graag door naar mijn flickr.

www.Flickr.com/Janedewaard

Content is protected. Right-click function is disabled.