Urbex

Verlaten locaties

Verlaten domeinen dat is waar het in mijn passie “urbexxen” allemaal om draait. Want die stille, lege en vaak voor publiek afgesloten gebouwen wekken bij mij de interesse! De tijd staat daar stil en je stapt even in een hele andere wereld.
Een wereld waarin zoveel herinneringen zijn te vinden. Ik probeer ook altijd de geschiedenis te achterhalen waarom de panden verlaten te zijn omdat ik dat ook heel interessant vind!

Urbex is een afkorting van urban exploring ; een ‘tak van fotografie’ waarin mensen opzoek gaan naar verlaten gebouwen. Dit kan van alles zijn. Van huizen tot aan autokerkhoven, van ziekenhuizen tot attractieparken, van boerderijen tot psychiatrische instelingen. Alles wat je in de bewoonde wereld vind kan bedenken is ook in verlaten staat te vinden. Je moet alleen goed zoeken. Uren en uren speur ik op Google naar tips die me dit soort plekken laten vinden. En dan begint het avontuur dan begint de “urbex trip”.

Tijdens zo’n urbex-trip kom ik op bijzondere plekken terecht, veelal zeer fotogeniek. De ene locatie is heel groot en kan helemaal vol staan met spullen zoals meubels terwijl een andere locatie een simpel verlaten schuurtje kan zijn. Maar beiden kunnen zo leuk zijn om te exploren en fotograferen.

Ik kan niet zomaar elk verlaten gebouw binnenlopen en foto’s gaan maken. Vaak staan de gebouwen niet zonder reden leeg, ze kunnen zelfs zijn afgesloten en worden bewaakt door politie of beveiliging. Vaak is bij die panden nadrukkelijk aangegeven dat het betreden van het gebouw niet is toegestaan. De panden die nog bewaakt zijn die betreed ik dan ook niet. Voor mij is dat niet verlaten genoeg.

Ik zoek liever naar oude gebouwen en panden die wel gewoon bezocht mogen worden. Waarbij de deur gewoon openstaat en je zo naar binnen kunt lopen. Desondanks blijft het oppassen. Ook de gebouwen waar ik wel in kan, zijn niet per definitie veilig. Vaak ontbreken hekken en relingen of is de constructie aangetast door de tijd. Trappen kunnen treden missen of zelfs helemaal ontbreken. Een oude liftschacht vormt al helemaal een groot potentieel gevaar. En natuurlijk kan er altijd nog een (boze) zwerver of junk binnen zitten!

Al met al is het dus heel spannend en daardoor vind ik het geweldig!


Hier zal ik wat foto’s posten van van een paar van mijn urbex adventuren. Ik doe dit nu al jaren en door de jaren heen ben ik steeds beter geworden in het fotograferen. In een verlaten gebouw zul je niet snel lampen aantreffen en als die er al zijn, dan is de stroom ongetwijfeld afgesloten. Kortom, binnen in zo’n verlaten gebouw is het negen van de tien keer erg donker. Je ontkomt bijna niet aan het gebruik van een statief. In mijn eerste jaar urbexxen rende ik rond met een goedkoop action cameraatje en had ik geen flauw benul van wat ik deed. Ik vond vooral het op avontuur zijn te geweldig! Op mijn website en flickr (waar de foto’s in volle resolutie staan) zal ik alle locaties die ik bezocht heb posten. U bent gewaarschuwd want zeker mijn begin jaren foto’s zijn niet dendert!