Streetart

People say graffiti is ugly, irresponsible and childish... but that's only if it's done properly.

Zo lang als ik me al kan herinneren ben ik al fan van Banksy. Banksy is het pseudoniem van een Britse kunstenaar. Er is weinig zekerheid over de ware identiteit van Banksy. Banksy's werk karakteriseert zich door zijn pakkende en humoristische beelden, in combinatie met slogans. De boodschap is doorgaans pacifistisch, antikapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid. Maar los van Banksy heb ik nog wel meer favoriete streetartiesten ; denk aan Roa, Above, C215, Mentalgassi, Hyuro maar ook de ``bekende`` SpY die gebruik maak van heel veel verschillende media. Zijn werk bestaat uit het speels reappropriation van stedelijke elementen, die hij repliceert of transformeert en vervolgens op straat installeert. Er is zoveel straatkunst wat ik mooi vind en ik zal hier de werken laten zien die ik het waard vond om te fotograferen.
Makkelijk toegangelijk

“Few people go to art exhibitions nowadays, the art comes to them!”

Het fijnste aan streetart is dat het vaak zo makkelijk toegankelijk is! Je hoeft vaak alleen maar naar de grote steden te reizen en als je goed kijkt kom je veel vaker (street)art tegen dan je zou denken.
Famous & not famous

``Everything you can imagine is real.``

Hoewel de kunstwerken overal te bewonderen zijn, is street art voor velen zo’n onderdeel van het straatbeeld geworden dat het niet eens meer opvalt. En dat is jammer. Onder Nederlandse street art bevindt zich namelijk de meest waanzinnige kunst, die je gratis en voor niets kunt bewonderen. Maar ook in het buitenland gaat dit zeker op. Waar ik ook ben zodra ik een mooie ``piece`` zie of een te gek standbeeld fotografeer ik het. Desnoods met mijn Iphone wanneer mijn camera ontbreekt
Rauw

Art don't offer real escape, but they can stop a mind scratching itself raw.

Ik hou niet van lelijke tags of fonts en lettertypes neergegooid op een muur. Hoe realistischer of kunstzinniger een werk is hoe mooier ik het vaak vind. Rauw. Puur. Zo van uit de kunstenaar zijn hoofd op de muur gezet. Zonder na te denken.

Street art is een vorm van urban art. Het is een illegaal aangebracht kunstwerk in de openbare ruimte en dus toegankelijk voor iedereen. Net zo snel als het ontstaat, verdwijnt het weer. Street art verschijnt in vele vormen.

Street art kenmerkt zich door originaliteit en vertelt een verhaal: een politieke boodschap, een vuist tegen de commercie, een kritische blik, een parodie of een persoonlijk verhaal. De artiesten blijven bijna altijd anoniem of zijn bekend binnen een kleine groep mensen. Wanneer je een poosje street art werken in een stad in de gaten houdt, zie je aan de ‘handtekening’ of iets door dezelfde persoon gemaakt is. Omdat street art nog steeds illegaal is, is een belangrijke voorwaarde dat het snel aangebracht moet worden. Vaak bereiden de artiesten al veel werk thuis voor.

Waarom street art?
Street art kunstenaars willen de stad opfleuren. Ze willen zich afzetten tegen de grote reclamebillboards en neonreclames en de voorbijgangers stof tot nadenken geven. Ook is het voor kunstenaars vaak lastig een plek te vinden om werk te laten zien. De straat kan dan een perfecte locatie zijn.

Street art is inmiddels opgepakt door de commercie als goedkoop promotiekanaal. Denk hierbij aan bands, uitgaansgelegenheden etc. Maar ook de kunstwereld toont haar interesse. Zo zie je dat een aantal street artiesten zoals bijvoorbeeld Banksy verhuizen van de straat naar galeries en internationale kunstbeurzen waar heel veel geld betaald wordt voor een werk.

Content is protected. Right-click function is disabled.