Street art is een vorm van urban art. Het is een illegaal aangebracht kunstwerk in de openbare ruimte en dus toegankelijk voor iedereen. Net zo snel als het ontstaat, verdwijnt het weer. Street art verschijnt in vele vormen.

Street art kenmerkt zich door originaliteit en vertelt een verhaal: een politieke boodschap, een vuist tegen de commercie, een kritische blik, een parodie of een persoonlijk verhaal. De artiesten blijven bijna altijd anoniem of zijn bekend binnen een kleine groep mensen. Wanneer je een poosje street art werken in een stad in de gaten houdt, zie je aan de ‘handtekening’ of iets door dezelfde persoon gemaakt is. Omdat street art nog steeds illegaal is, is een belangrijke voorwaarde dat het snel aangebracht moet worden. Vaak bereiden de artiesten al veel werk thuis voor.

Waarom street art?
Street art kunstenaars willen de stad opfleuren. Ze willen zich afzetten tegen de grote reclamebillboards en neonreclames en de voorbijgangers stof tot nadenken geven. Ook is het voor kunstenaars vaak lastig een plek te vinden om werk te laten zien. De straat kan dan een perfecte locatie zijn.

Street art is inmiddels opgepakt door de commercie als goedkoop promotiekanaal. Denk hierbij aan bands, uitgaansgelegenheden etc. Maar ook de kunstwereld toont haar interesse. Zo zie je dat een aantal street artiesten zoals bijvoorbeeld Banksy verhuizen van de straat naar galeries en internationale kunstbeurzen waar heel veel geld betaald wordt voor een werk

De artiesten die je hier voorbij ziet komen en die ik met naam weet zijn ; ROA, Klaas Van der Linden, GLeo, Gijs Vanhee, Mr. Mong, Derm, Asit, Time, Venom, Mad Juice, Mista, Pete One, Doger, A Squid called Sebastian, Chase, Pso man, Cee pil (heb hem life aan het werk gezien echt een hele aardige gozer), TV boy, Gooze, Aintzane Cruceta, Wando nando, Page33, Beunhaas, Sophia den Breems, Zest, Artdreline, Gordon Meuleman, Micha. En nog veel meer waarvan ik de namen nog niet heb kunnen achterhalen of heb herkend. Met de tijd zal ik een pagina aan maken met de coordinaten van de plekken waar ze zitten dus kom zeker nog eens terug!