Urbex / urban exploring / urbex explore

Urbex


Urban exploring, afgekort urbex of UE, is het bezoeken, fotograferen en documenteren van infrastructuur gemaakt door de mens,
meestal verlaten gebouwen of niet openbaar toegankelijke locaties.

De term urban exploring is Engels en betekent letterlijk verkennen van het urbane (=stedelijke) steden of gebouwen, maar het kan zich net zo goed op het platteland afspelen. Urbex, de afkorting van Urban Exploring is het bezoeken en fotograferen van verlaten en vervallen gebouwen en niet openbare gebouwen in zowel stedelijke als landelijke gebieden. Er zijn zowel leegstaande gebouwen waar je speciaal hiervoor een rondleiding of een tijdblok kan boeken als plekken die illegaal betreden worden en je de wet overtreedt.

Alles wat in de bewoonde wereld bestaat (denk aan ziekenhuizen, kantoren, mortuariums, pretparken, autogarage’s, boerderijen, villa’s, kastelen) bestaat dus ook verlaten. Radio Kootwijk Nederland is een voormalig zendstation op de Veluwe en behoort tot de bekendste urbexlocatie van Nederland. Door de rijke historie vinden er regelmatig evenementen en rondleidingen plaats voor het gehele gezin. Het Belgische Doel is een verlaten stad, net gelegen over de grens van Zeeuws-Vlaanderen. Waar bijna alle inwoners zijn verdwenen. De lege straten met dichtgetimmerde panden maken Doel tot een ware spookstad. Gelukkig weten vele bezoekers de plaats wel te vinden, die wel rekening moeten houden dat ze de rust van de laatste bewoners niet verstoren.Beyond the sidewalk, there’s an urban jungle.

Door de jaren heen heb ik zo veel verlaten plekken bezocht en ben ik daarvoor in zoveel verschillende landen geweest. Hoe verder je weg gaat van Nederland hoe beter de plekken worden. Ik heb echt duizenden kilometers door de jaren afgewacht. Tegenwoordig staat het urbexxen wel op een lager pitje.. Ik heb tegenwoordig gewoon de tijd (en misschien ook niet meer de wilskracht) die ik er vroeger voor had. Maar het kriebelt soms echt nog wel eens.

Het klinkt vaak voor nieuwe mensen heel spannend maar het brengt ook vele gevaren met zich mee. Ik loop door metrobuizen en langs ondergrondse kanalen, ik klim over glas en prikkeldraad, ik loop over vloeren die op instorten staan. Je weet nooit of je een boze buurman, eigenaar of junk tegen het lijf loopt. Als je besluit zelf op avontuur uit te gaan, is het raadzaam wat extra artikelen in je rugzakje te stoppen, zoals een zaklantaarn, werkhandschoenen en een EHBO-trommel. En wat sommige sites ook aanraden mee te nemen: een deurkruk om insluiting te voorkomen!